Friday, 29 Mar 2024
 
 
Česko - polské rozhovory o spolupráci ve vnitrozemské plavbě PDF Print E-mail
There are no translations available.

Česko - polské rozhovory o spolupráci ve vnitrozemské plavbě

Praha

Ve dnech 27. a 28. dubna se v Praze v České republice konalo jednání o polsko-české spolupráci ve vnitrozemské vodní dopravě. Polskou delegaci vedla paní Anna Wypych-Namiotko, náměstkyně ministra infrastruktury Polské republiky, a českou stranu vedl náměstek ministra dopravy České republiky Pavel Škvára. Náměstkyně A. Wypych- Namiotko se také setkala s ministrem dopravy České republiky Gustavem Slamečkou. 

 

Polsko-české rozhovory se týkaly: 

 - Žádosti české strany Evropské komisi o financování evropské studie proveditelnosti projektu vodního koridoru Dunaj-Odra-Labe;

 - stavu provádění programu Odra-2006 a návrhu na jeho novelizaci;

 - plánu vytvořit systém říčních informačních služeb (RIS) v Polsku;

 - vzájemném uznávání existujících vnitrozemských vodních cest.

Během svého pobytu v České republice, Polská delegace navštívila české RIS centrum, se sídlem ve městě Děčín.

Na závěr jednání, obě delegace podepsaly přílohu k memorandu ze dne 12. dubna 2000 o spolupráci při přípravě realizace Oderské vodní cesty v úseku Ostrava-Kozle. Dodatek umožňuje, mimo jiné, reaktivaci Česko-polské pracovní skupiny DOL (dříve OKO). Polské části pracovní skupiny bude předsedat prezident KZGW (Národního vodohospodářského úřadu).

Během návštěvy náměstkyni A. Wypych-Namiotko doprovázel prezident Národního vodohospodářského úřadu Leszek Karwowski, vládní zmocněnec pro Program Odra-2006 a vojvoda Dolního Slezska Rafał Jurkowlaniec, zplnomocněnec ministra infrastruktury pro přípravu harmonizovaného systému říčních informačních služeb (RIS) Krzysztof Woś, a tajemnice polského velvyslanectví v Praze, Małgorzata Słojewska-Kościołek.

Další kolo jednání o polsko-české spolupráci ve vnitrozemské vodní dopravě se bude konat v druhé polovině tohoto roku ve Vratislavi.

Ministerstvo infrastruktury Polské republiky, 29.4.2010